12 kwietnia 2013

Przepis na sernikowe... lody!

Sernik jest jedną z moich ulubionych rzeczy w życiu. I czasami nie mam czasu, żeby przez kilka godzin czekać, aż się upiecze. Po prostu chcę go mieć natychmiast!



To, co za chwilę napiszę,  jest najszybszym i najlepszym sposobem na zjedzenie czegoś pysznego. Zmieniłam odrobinę  mój ulubiony przepis na sernik bez pieczenia, żeby konsystencja przypominała mus. Wycisnęłam go przez rękaw cukierniczy, żeby otrzymać taką formę jak na zdjęciu- a la ciepłego loda!

Takie "lody" są bardzo łatwe do wykonania jeśli chcemy zaoszczędzić czas lub go po prostu nie mamy. Kremowe i schłodzone idealnie nadadzą się na imprezę czy urodziny dziecka! :)


Zanim wypełniłam stożki, zanurzyłam brzegi w roztopionej białej czekoladzie, a następnie w kolorowej posypce. Dodanie takiego kolorystycznego akcentu sprawia, że  deser ​​wygląda tak fajnie i wesoło! 


PRZEPIS:
Na ok. 10-8 sztuk.
1 szklanka + 2 łyżki. śmietanki 36 %
1/2 szklanki cukru pudru 
100 gram sera twarogowego, potrójnie zmielonego (powinno być schłodzony) 
2 łyżeczki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
10-8 wafelków do lodów
kolorowa posypka
biała czekolada lub miód
  1. Wlać śmietankę do dużej miski i ubić mikserem. Stopniowo dodawać cukier pudru, następnie ser i  ubić na gładką masę. Dodać cukier waniliowy i ubijać aż masa zrobi się sztywna.
  2. Przenieść mieszaninę do rękawa cukierniczego, wyposażony w dużą, gwiazdkową końcówkę. Wyciskać do stożków kolistym ruchem, aby powstał lodowy kształt. Posypać kolorową posypką. Przechowywać w lodówce, aż będą gotowe do podania. Można również je zamrozić i podać jako prawdziwe, sernikowe lody!
Wskazówka: Gdy zanurzysz brzegi wafelków w roztopionej, białej czekoladzie i obtoczysz w kolorowej posypce, umieść je na pergaminie i pozostaw do wyschnięcia czekolady  przed napełnieniem  sernikową masą.

SMACZNEGO! 
K.

Images via Sprinkle Bakes

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz